2015’TE BAŞARIYI MOBİL ALANDA YAPILAN YATIRIMLAR GETİRDİ

ileeticaretturkiye

2015’TE BAŞARIYI MOBİL ALANDA YAPILAN YATIRIMLAR GETİRDİ

Sahibinden.com’un Ceo’su Burak Ertaş’la sahibinden.com’un yeni yatırımlarını ve Türkiye’de girişimciliği üzerine konuştuk.

Sahibinden.com’un doğuş hikayesinden kısaca bahseder misiniz? Şirket hacmi nedir?

Türkiye’nin ilan ve alışverişte ilk adresi sahibinden.com, internetin Türkiye’de yeni gelişmeye başladığı 2000 yılında Taner Aksoy tarafından hayata geçirildi. Sahibinden.com bu anlamda bir e-ticaret ve ilan platformu olmanın ötesinde, Türkiye’de e-ticaretin doğuşundan bugüne olan sürecini de temsil ediyor. Sonradan gelen girişimci şirketler için bir “başarı hikayesi” olma özelliği taşıyor.

2004 yılında sabit geniş bant internetin gelişi ile hızlanan sahibinden.com, 2009’da 3G ile bir ivme daha yakaladı ve mobil geniş bant internet kullanımının artışı ile gelişimini sürdürdü.

Emlak ve vasıtanın yanı sıra Alışveriş, İş Makineleri & Sanayi, Yedek Parça-Aksesuar-Donanım&Tuning, Hizmetler, Özel Ders Verenler, Yardımcı Arayanlar, İş İlanları ve Hayvanlar Âlemi olmak üzere toplam 10 kategoride hizmet veriyoruz.

Aylık/günlük ziyaretçi sayısı ve aylık/günlük verilen ilan ile aktif ilan sayıları ne durumda?

Internet abone sayılarına da bağlı olarak her yıl düzenli büyümeyi başaran bir şirketiz. 2015 senesi içinde de trafik rakamlarımızda kayda değer artışlar oldu. IAB Gemuis Mart ayı verilerine göre 33,5 milyon tekil ziyaretçi, 118 milyon ziyaret, 4 milyar sayfa görüntülemesi ve 5 milyona yakın aktif ilanla Türkiye’nin en büyük e-ticaret ve ilan platformlarından birisi olma özelliğini taşıyoruz.

2015’te en çok hangi ürün ve kategorilere ilan verildi?

Alışveriş kategorisinde de ilk sırayı cep telefonu alırken, onu bilgisayar ve giyim&aksesuar ilanları izledi. Fotoğraf makinesi, oyun konsolları, enstrümanlar ve pırlanta yüzük de 2015 yılı içinde en fazla satışı gerçekleşen diğer ürünler oldu.

Bölgelere göre farklılıklar olmasına karşın sahibinden.com 2015 emlak verilerine göre, satılık ve kiralık konutlarda 3 oda 1 salon, doğalgazlı, ikinci katta bulunan sıfır daireler en çok rağbet gören konut tipleri oldu. Metrekareye göre ise satılıklarda 120 m2, kiralıklarda ise 100 m2’lik daireler tüketicilerin öncelikli tercihleri arasında yer aldı.

İl bazında en çok talep gören vasıtaların özelliklerine baktığımızda ise İstanbul’da manuel ve dizel araçlar tercih edilirken, Ankara, İzmir ve Bursa’da manuel ve benzin&LPG’li araçlar öne çıkıyor.

Aslında efsane ilanlar kategorinizde görüldüğü gibi ülkemiz insanı pazarlama konusunda yaratıcı bir zekaya sahip. Sizce bu zekâyı girişimcilikte yeteri kadar kullanıyor muyuz?

Bugüne kadar görenleri şaşırtan ve güldüren birçok ürün sahibinden.com üzerinden satışa sunuldu. Kendi takipçi kitlesini oluşturan bu tip ilanları “Efsane İlanlar” ve “İlginç İlanlar” adlı kategorilerimizde kullanıcılarımızla paylaşıyoruz.

Örneğin Maya takvimine göre 21 Aralık’ta kıyametin gelmesini bekleyenlere yönelik Kıyamet Çadırı, “Batman’in arabası” ilanı, 1982 model, Airbus A300 hurda uçak ve LPG’ye çevrilmiş 1966 model Cessna 150F uçak gibi ilanlar verildi. “İlginç İlanlar”a örnek olarak ise; tek kişilik denizaltı ilanını verebiliriz. İlandaki açıklamaya göre, 6 metre kadar derinliğe inebilen tek kişilik denizaltı kullanıcısına yaklaşık 45 dakika boyunca seyahat imkânı sağlıyor. Antalya’da satılığa çıkarılan tam teşekküllü televizyon kanalı da en çok ilgi gören ilanlarımız arasında yer aldı.

Diğer taraftan zeka, girişimcilik için gerekli ama yeterli bir şart değil. Bir girişimin başarılı olması için iyi bir fikrin yanı sıra bu fikri hayata geçirecek çalışkan bir çekirdek ekip, ürünleşen fikrin pazara inmesi için uygun satış kanalları, ürün veya hizmetin değer teklifinin yeterince cazip olması ve müşteri deneyiminin de beklenilenin üzerinde gerçekleşmesi gerekiyor. Tüm bunlar da fikir ve ekiple birlikte ciddi bir sermayeyi de gerektiriyor. Bazı girişimler son derece iyi fikirlerin üzerine inşa edilmesine rağmen hayata geçirme aşamasında, iletişim ve satış süreçlerinde ve en önemlisi son kullanıcı deneyiminin iyi tasarlanmamış olması sebepleri ile bu aşamalardan birine takılabiliyor. Bir başka deyişle iyi bir fikir önemlidir ama onu hayata geçirebilmek ve kullanıcıya iyi bir deneyim yaşatabilmek daha önemlidir. Bu süreç de uzun, maliyetli ve çok yorucu olabilir.

Sahibinden.com’un mobil ticaret alanındaki yatırımları neler?

Uzun bir süredir sadece bu konuya özel bir ekip ile geliştirdiğimiz ve sıklıkla güncellediğimiz mobil uygulamalarımız Türkiye’nin en çok tercih edilen ve en yoğun kullanılan uygulamaları haline geldi. Mobilde aylık aktif kullanıcı sayımız Kasım 2015’te Android’de 3,5 milyon kullanıcıya, iOS’ta ise 1,4 milyona ulaştı. Mobil sitemizin toplam aylık aktif kullanıcı sayısı ise 13 milyon oldu. Hatta geçen sene  ilk defa mobildeki sayfa gösterimlerimiz  PC’yi geride bıraktı.

Mobil uygulamalarımızda yer alan “Yakınımda Ara” fonksiyonu sayesinde çevrelerindeki emlak ilanlarını kolayca görüntüleyebilen kullanıcılarımız, “Haritada göster” fonksiyonu sayesinde ise ilanların konumunu haritada görebiliyor. “Mega Foto” ile çok daha yüksek çözünürlüklü ilan fotoğraflarına ulaşabilen kullanıcılarımıza arama yaparken hız kazanmalarını sağlayan “öneri” özelliğini de sunuyoruz.

“Mobilden İlan Verme” özelliği ise iPhone ve Android kullanıcılarının artık ilanlarını cepten ve tabletten çok daha pratik şekilde verebilmelerine olanak tanıyor.

Mobil alandaki yatırımlarımız beraberinde pek çok başarıyı da getirdi.Android uygulamamız, Google Play Stor etarafından  iki yıl üst üste yılın en iyi uygulamaları arasında seçildi. 2015 yılında ayrıca; “Stevie International Business Awards”  tarafından, Android Uygulaması ile “Altın Stevie” ödülüne layık görüldük. Ayrıca Digital Age Dergisi ve MMA Türkiye (Mobil Pazarlama Derneği) işbirliğiyle düzenlenen “Yılın Dikkat Çeken Mobil Uygulamaları” araştırmasında, “Pazar Yeri”, ”Emlak” ve “İkinci El” kategorilerinde birinci seçildik.  “Emlak” kategorisinde üç yıldır liderliğimizi sürdürürken, iki yıldır da “Pazar Yeri” kategorisinde birinciliği elimizde tutuyoruz.

2015’i sektör açısından değerlendirdiğinizde, önümüzdeki yıllarda sektör nereye doğru gidecek?

Türkiye’de internet kullanımından e-ticarete, son 10 yılda kullanıcı sayılarında büyük ve sürekli bir artış söz konusu. BTK 2015 3. Çeyrek Raporu’na göre, 78 milyon nüfuslu ülkemizde 46,7 milyonu  aşkın genişbant internet abonesi bulunuyor. 20 milyon hanenin 9,2 milyonunda geniş bant internet hizmeti DSL, fiber ve kablo ile ulaşmış durumda. Yine BTK’nın raporuna göre, 10 yaş ve üzeri nüfusun 64 milyon olduğu ülkemizde 63 milyon 3G abonesi bulunuyor.

TÜBİSAD’ın 2014 yılı “Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü Raporu”na göre yüzde 35 artış gösteren e-Ticaret, 18.9 milyar TL büyüklüğe ulaşmış durumda. Öte yandan dijitalleşen dünyada mobilin büyük yükselişinden de bahsetmemiz gerekiyor. Yine TÜBİSAD’ın raporuna baktığımızda, ülkemizde perakende harcamalarının içerisinde yüzde 1,6 olan e-ticaret payı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, bu alanda önemli bir büyüme potansiyelimiz olduğunu gösteriyor.

E-ticaret farklı ve zengin çeşitlilikteki ürün ve hizmetlere herkesin eşit şartlarda erişmesini sağlayan önemli bir araç. E-ticarette yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması, ekonomide kayıt dışılığın azalmasına, haksız rekabetin giderilmesine, vergisel anlamda devlet gelirlerinin artmasına önemli katkılar sağlıyor.

Tüm bu faktörleri düşündüğümüzde, mobilleşme ve sayısallaşma trendlerinin, e-ticareti büyütmeye devam edeceğini net şekilde görüyoruz. E-ticaretin en önemli değer teklifleri olan ekonomi (uygun fiyat), çeşitlilik ve zaman kazanımı, diğer itici güçler.

Türkiye’de girişimcileri zorlayan etkenler neler?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, iyi bir fikrin değer yaratması öncelikle iyi bir ekip çalışmasına, iyi bir altyapıya, iyi bir iletişime ve yeteri kadar nefes tutabilme gücüne dayanıyor. Tüm dünyada bir çok start-up binlerce iyi fikrin arasından sıyrılmaya çalışarak ülke ve dünya çapında öne çıkmaya çalışıyor. Teknolojinin zaman ve mekan engellerini yok ettiği bir dünyada artık sadece aynı şehirdeki değil tüm dünyadaki tüm girişimlerle rekabet ediyorsunuz ki bu da yarışı zorlaştırıyor. Dolayısı ile tüm başarı faktörlerini bünyesinde toplamak zorunda olan yeni girişimlerin pek azı bunu başaracak kaynağa sahip. Özetle; iyi bir fikri hayata geçirip başarılı olabilmek için hem kaliteli insan gücü, hem iyi bir yönetim, hem de çoğu zaman ciddi bir sermaye/yatırım desteği gerekiyor ki, bunları bir araya getirebilmek hiç kolay değil.

Dünya geneline baktığımızda e-ticaret girişimlerinde sizce Türkiye yeterince risk alıyor mu?

Risk alma konusunun en önemli değişkenlerinden biri zaman. Zira bir işe giriştiğinizde başlayan riskin  ortadan kalkması bazen mümkün olamadığı gibi, sürekli gelişim ve sürekli yatırım gerekiyor. Biz aslında risk almaya hevesli gözüken bir ülkeyiz. Ancak uygulamada zaman ve sürekli gelişim adına ihtiyaç duyulan sermaye ve iş gücü tedariki yeteri kadar uzun sürmüyor. Risk alıyoruz ama çoğu zaman yeterince sabredemiyoruz.

Yeni girişimcilere tavsiyeleriniz neler?

Yeni bir iş kuracak olan girişimcinin öncelikle yapacağı işe dair farklı bir fikre ve bu fikir doğrultusunda gerçekleştirmeyi düşündüğü bir amaca sahip olması gerekiyor.

Girişimcinin, gireceği piyasayı ve ürününü pazarlayacağı müşteri kitlesini iyi tanıyan, dolayısıyla, talebin bugün ne yönde olduğu ve gelecekte ne yönde olacağını bilmesinin önemi yadsınamaz.

Tüm girişimciler, iş akışlarına dijital çağın sundukları imkânları dâhil etmek durumunda. Müşterilerini dinlemeli, beklentilerini öğrenmeli ve teknolojinin getirdiği konfor ve ekonomiyi sistemlerine entegre etmeli. Aslında pek çok şirketin bir süredir bu alanlara yoğunlaştığına da tanık oluyoruz, ilerleyen yıllarda bu interaktif yaklaşım artarak devam edecek. Ancak bu süreci doğru yöneten, şeffaf ve hızlı markaların sürdürülebilir başarıya ulaşabilecekler.

Kısaca, işlerini internet üzerine taşıyan ve burada akıllı işler yapan firmaların işlerini büyütme potansiyeli yüksek.

Yazar hakkında

eticaretturkiye administrator

Bir cevap yazın