6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu Ne Getirdi?

ileeticaretturkiye

6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu Ne Getirdi?

HukukLaw

Yürürlüğe giren6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun nedeniyle son dönemde neredeyse tüm firmalar izinli veri tabanı üzerine çalışmalar yapıyor. Kanuna göre, ticari elektronik ileti gönderebilmek için kişilerden onay alınması gerekiyor.

Konu ile ilgili soruları Türkiye’nin önde gelen izinli pazarlama şirketlerinden Setrow yetkililerinden Didem NurdoğanE-TicaretDünyası okuyucuları için cevapladı.

Ticari Elektronik İleti Nedir?

Yönetmelik taslağına göre telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletilerin tamamı ticari elektronik ileti olarak adlandırılıyor. Ayrıca kutlama ve temenni gibi hizmet sağlayıcının imajını artırabilecek iletiler ile onay alma amaçlı gönderilecek iletiler, ticari elektronik ileti olarak sayılıyor.

Ticari Elektronik İleti Onayı Nasıl Alınmalıdır?

Taslakta yer alan bilgilere göre yazılı ya da elektronik iletişim araçları ile onay alınabiliyor ancak kişinin onay verdiğini gösteren ibarenin önceden işaretlenmiş olmaması gerekiyor. Elektronik ortamda onay alınması durumunda alıcının olumlu bir beyanda bulunması gerekiyor ve sessiz kalan kişiler onay vermemiş sayılıyor. İnternet ortamında alınacak onaylarda doğrulama kodu veya doğrulama bağlantısı (double opt-in) şartı aranıyor.

Alıcıların Reddetme Hakkı Alıcılar diledikleri zaman hiçbir gerekçe göstermeden ticari elektronik ileti almaya reddedebilecek. Gönderilen tüm elektronik iletilerde alıcının ret bildirimini ücretsiz olarak yapabileceği bir müşteri hizmetleri numarası, kısa mesaj numarası veya URL adresi olması gerekiyor. Firmalar; ret bildirimini takip eden 3 iş günü içerisinde alıcıya ticari elektronik ileti göndermeyi durdurmak zorunda.

Mevcut Veri Tabanları Kullanılabilecek mi?

Taslağa göre kanunun yürürlük tarihinden önce doğrudan mal veya hizmet alımı ilişkisi olmak koşuluyla mevcut veri tabanları onaylı olarak kabul edilecek. Gerekli durumlarda firmalarında ilgili mal veya hizmet teminini ispat etmesi gerekecek. Ayrıca kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yazılı olarak onay veren veya elektronik ortamda olumlu irade beyanında bulunmuş kişiler de onaylı olarak kabul edilecek.

E-mail ve SMS Gönderimlerinde Göndericilerin Uymaları Gereken Kurallar Nelerdir?

Gönderilecek ticari elektronik iletilerin içeriğinin alınan onaya uygun olması gerekiyor. İçerikte ticaret unvanı, tescilli marka ya da işletme adı gibi bilgilerden en az birinin mutlaka olması gerekli. İletilerde firmanın telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası veya elektronik posta adresi yer

almalı. Eğer ileti içerisinde indirim, hediye gibi promosyonlar varsa bu amacın açıkça belirtilmesi gereklidir. Söz konusu promosyonların geçerlilik süresi, kişinin yerine getirmesi gereken yükümlülüklere ait şartlar bir URL adresi ya da müşteri hizmetleri numarası aracılığıyla belirtilmelidir.

Alt Yapı Veya Hizmet Sağlayıcıların Yasa Kapsamında Sorumlulukları Nelerdir?

Yönetmelik taslağında yer alan bilgilere göre aracı hizmet sağlayıcılar, hizmet sundukları elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığı araştırmakla yükümlü değildir. Ancak gönderilen ticari elektronik iletilere ait kayıtlar 6 ay süreyle saklanmalıdır. Talep edilmesi durumunda bu kayıtların bakanlığa sunulması gerekmektedir.

Şirketlerin İletişim Kanallarına SMS Veya E-mail Gönderilebilecek mi?

Taslağa göre ileti gönderilecek alıcının esnaf veya tacir olması halinde bunlara önceden onay alınmaksızın ticari elektronik ileti gönderilebilecek. Ancak esnaf veya tacir alıcılar da her zaman reddetme haklarını kullanabilirler. İletilerin içeriklerinin diğer yönetmelik yükümlülüklerine uygun olması gerekiyor.

SMS ve E-mail Listeleri 1 Mayıs’tan İtibaren Nasıl Oluşturulmalı?

1 Mayıs 2015 tarihi itibariyle alıcılara yazılı ya da elektronik ortamda onay alınarak gönderim yapılabilir. Yazılı onayda alıcının imzası aranır. Elektronik ortamlarda ise alıcının olumlu bir beyanda bulunmuş olması gerekmektedir. Sessiz kalan alıcılar da onay isteğini reddetmiş sayılır. Onayın ticari elektronik ileti gönderilmek amacıyla alındığının mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca onayda ticari elektronik iletinin içeriğinin ve gönderiye ilişkin diğer kayıtların gerekli durumlarda bakanlığa sunulmak üzere kayıt altına alınacağı ifade edilmelidir. Onay; abonelik sözleşmesi, satış sözleşmesi veya üyelik sözleşmesi gibi herhangi bir sözleşmeye dahil edilmeden ayrıca alınmalıdır. Bu esnada iletişim bilgilerini veren alıcının doğrulama kodu veya doğrulama bağlantı adresi aracılığıyla iletişim bilgilerini doğrulatması gerekmektedir. Elektronik ortamlarda alınacak onaylarda onay metni içerisinde alıcının onay verdiğini gösteren ibare önceden işaretlenmiş olarak kullanılamaz.

İzinsiz Gönderilen E-mail ve SMS’leri Tüketiciler Nereye Şikayet Edecek?

Tüketiciler şikayet başvurularını yazılı olarak ıslak imza ile ya da elektronik ortamda e-Devlet üzerinden İl Müdürlükleri’ne yapabilecek. Şikayet başvurularında şikayetçinin telefon numarası/email adresi, abone olduğu GSM operatörü/elektronik posta hizmeti aldığı işletme bilgisi, şikayete konu iletiyi gönderen telefon numarası/alfanumerik/email adresi, gönderilme tarihi ,saati ve içeriği iletinin yazılı veya görsel bir örneği olmalıdır. Şikayet başvuruları ticari elektronik ileti gönderildikten en geç 6 ay içerisinde yapılabiliyor.

Kartvizitini Vermiş Olan Kişilere E-mail Veya SMS Gönderimi Yapılabilecek mi?

Eğer ticari elektronik iletinin alıcısı bir esnaf veya tacir ise onay alınmaksızın gönderim yapılabilir. Aksi takdirde tüm ticari elektronik iletiler için 1 Mayıs 2015 sonrasında yazılı ya da elektronik ortamda alınmış onay aranacak.

Yazar hakkında

eticaretturkiye administrator

237 yorum

Bir cevap yazın