DİJİTAL PAZARLAMADA UZMAN AÇIĞI ARTIYOR

ileeticaretturkiye

DİJİTAL PAZARLAMADA UZMAN AÇIĞI ARTIYOR

AYDIN KARADÖLLER

Fotometrik 360 CEO- Fotoğrafçılar Meslek Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı

Web tasarımdan sosyal medyaya, arama motoru optimizasyonundan online pazarlamaya kadar birçok uzmanlık dalını içeren dijital pazarlama, gençler için de cazip fırsatlar sunuyor.

Dijital pazarlamada uzman açığı artıyor İnternette birden çok kanal kullanılarak ürünün reklamının yapıl- ması olarak özetlenebilecek dijital pazarlama sayesinde şirketler daha fazla müşteri verisi toplayabiliyor, hedefe yönelik pazarlama faaliyetleri yapabiliyor, kullanıcılarla doğrudan iletişime geçebiliyor ve gelecek tepkilere göre stratejileri- ni değiştirebiliyor. Ayrıca müşterilerinin yakın zamanda hangi ürünü alabileceğini ve ne kadar harcama yapabileceğini öngören sistemler sayesinde dijital pazarlama bütçelerini müşteriden müşteriye farklılaştırabiliyor. Web tasarımdan sosyal medyaya, arama motoru optimizasyonundan online pazarlamaya kadar birçok uzmanlık dalını içeren dijital pazarlama, gençler için de cazip fırsatlar sunuyor. Bu alanda en fazla alım, yaklaşık 15 bin kişinin çalıştığı tahmin edilen e-ticaret sektörün- de. E-posta gönderimi, internet sitesinde satış, banner yayınlama,
site içi yapılan online aktiviteler ve daha birçok iş bir e-ticaret sitesi- nin her an gündeminde bulunuyor. Doğal olarak dijital pazarlama, bu sektörün candamarlarından biri.

Analitik Bakış Şart
Henüz 20 yıllık bir sektör olması ve çok hızlı büyümesi nedeniyle e-ticarette önemli bir istihdam açığı olduğunu vurgulayan ETİD (Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, tüm perakende sektörü düşünüldüğünde yıllık 3 bin kişiden fazla yazılımcı, tasarımcı ve online pazarlama uzmanına ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyacın ağırlıklı olarak yeni mezunlarla giderildiğini söylüyor. Orhun, “Dijital pazarlamayı yazılım geliştirmelerini yapanlar, tasarımları yapanlar ve uygulamaları etkin bir şekilde kullananlar olarak üçe ayırırsak her 3 dalda da önemli açıklar var. Yeni mezun olacaklar bu dalları ciddi olarak düşünmeli” diyor.

Uzman açığı, yeni oluşan pozisyonlardan özellikle kullanıcı de- neyimi tarafında yoğun görülüyor. Yeni jenerasyonun bu alana çok ilgili olduğunu, adaptasyon ve öğrenme becerilerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Positive A Digital Approach Kurucu Ortağı Caner Istı’ya göre doldurmakta en çok zorlanılan pozisyonlar dijital pazarlama stratejilerini oluşturacak analistler, kullanıcı deneyimi uzmanları ve tasarımcıları (UI ve UX designer’lar). Caner Istı bu alanların ayrımlarının henüz şirketler ve kişiler tarafından algılanamadığını, bunun yanında özellikle kullanıcı deneyimine yönelik tasarıma yönelmek isteyenlerin çok genç ve perakendede deneyimsiz olduğunu söylüyor. Istı ayrıca “Şirketlerin omnikanal dönüşümü serüvenin- de süreci yönetecek danışman ve yöneticilere de ihtiyaçları yüksek seviyede” diyor.
En Çok Başvuru Sosyal Medyaya
Sektörün yaygınlaşması başvuruları da olumlu etkiliyor. Yenibiris. com’da son 6 aydaki başvurular yüzde 48 oranında arttı. En fazla başvuru sosyal medya uzmanı ve ardından SEO uzmanına yapıldı. İlanlar ise son 6 ay içinde yüzde 34 oranında arttı. Dijital pazarlama- da en çok ilan verilen pozisyonlar sırasıyla şunlar:
1-Mobil Yazılım Uzmanı 2-Sosyal Medya Uzmanı 3-Web Tasarım Uzmanı 4-Dijital Pazarlama Uzmanı 5-SEO (Arama Motoru Optimizas- yonu) Uzmanı 6-Sosyal Medya Yöneticisi 7-Adwords Hesap Yöneticisi 8-Web Tasarım Eğitmeni 9-Dijital Pazarlama Müdürü 10-SEO Yöneticisi İş deneyiminin öncelikli kriter olduğu bu alanda 1 yıllık deneyim bile çok önemli. Özellikle yazılım ve tasarımda daha okul yıllarında projelerde görev almış olanlar, hiç çalışmamış olanlara göre avantajlı konumda. Kişinin bir an önce bir yerden başlaması öneriliyor.

Dijital pazarlama alanında çalış- mak için kendi alanındaki kriterlerin yanısıra takım çalışmasına yatkınlık, alanındaki yeni iş yaklaşımlarını yakından takip etmek, Microsoft Office programlarına (özellikle Excel’e) hakim olmak, arama motorları reklam süreçlerini iyi bilmek ve İngilizce gerekiyor. Bu alandaki pozisyonların çoğun- da SEO (Arama Motoru Optimizas- yonu), SEM (Arama Motoru Pazar- lama) ve “adwords” bilgisi olanları tercih ettiklerini söyleyen Hürriyet E-Business Dijital Pazarlama Koordinatörü Mustafa Kemal Temel, ayrıca yeni fikirler üretebilme, rapor ve analiz yapabilme niteliklerinin de altını çiziyor. Online pazarlama uzmanlarında deneyimin yanısıra yaratıcılık da ön sırada. Ayrıca mesai kavramı bu sektörde yok. ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, “Kişileri ‘Bilgisayarımı kapatırım yarın sabaha kadar işimi hayatımdan çı- kartırım” tarzından uzak bir yaşam bekliyor. Yaptığı önemli bir kampanyanın sonuçlarını akşam izlemeyen bir dijital pazarlamacının, gerekli aksiyonları o anda almazsa başarılı olması çok zor” diyor. Yenibiris.com’da SEO Uzmanı ilanı veren firmalardan Touristica Seyahat Acentası’nın Muhasebe Müdürü Hikmet Ögrüç, rekabetin hiç durmadığı turizm sektöründe arama trendlerinin de devamlı değişkenlik gösterdiğini söylüyor. Yönetici, SEO uzmanından içerik oluşturma, içerik yönetimi, yeni trendleri takip gibi konularda da bilgi sahibi ve çok iyi bir pazarlamacı olmasını beklediklerini ilave ediyor. İş görüşmelerinde ise adayın belirttiği özellikleri ile deneyimlerinin ne kadar uyuştuğuna ve işe ne de- recede hakim olduğunu anlamaya yönelik sorular soruluyor. Firmaların büyük bir kısmı İngilizce testi de uyguluyor. İşin teknoloji odaklı olması nedeniyle kişinin öğrenme- ye açık ve istekli olması çok önemli ancak görüştüğümüz yöneticilerin çoğu bunun zor bulunan bir özellik olduğunda hemfikir.

Yazar hakkında

eticaretturkiye administrator

Bir cevap yazın