ileeticaretturkiye

                  eticaretSEM KURUCUSU MERTER ÖZDEMİR “EN GÜÇLÜLER DEĞİL DEĞİŞİME EN FAZLA AYAK UYDURANLAR AYAKTA KALIR”

EticaretSEM, Türkiye Teknoloji Buluşmaları Kurucusu ve TOBB E-ticaret Meclis Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, e-ticaretin gelişmesi adına yaptığı çalışmaları E-Ticaret Dergisi okuyucularıyla paylaştı

Sizi tanıyabilir miyiz? Neler yapıyorsunuz?

Merhaba, öncelikle bu sayınızda bizlere yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Aslında reklamcı olarak başladığım iş hayatımda halen firmaların tanıtım faaliyetleri başta olmak üzere yönetim danışmanlıkları ve özellikle eticaret ekosisteminin ülkemizde farkındalığının yaratılması üzerine ekibim ile birlikte çalışıyoruz. Özellikle e-ticaret diyorum çünkü bu ekosistemin ülkede kurulması ve bilinirliğinin artırılması ile ilgili çok fazla iş yaptık. Bazı örnekler vermek gerekirse, binlerce firmanın e-ticaret altyapısının kurulmasından, e-ticaret derneğinin hayata geçirilmesi, yüzlerce TV programının yapılması, eğitim çalışmaları ve Türkiye çapına yayılan ve sektörün farkındalığını yaratan Türkiye Teknoloji Buluşmalarının organize edilmesine kadar çok yoğun ve tempolu bir oluşum içerisindeyiz. Firmaların sadece e-ticaret yapmaları değil, işlerine teknolojiyi entegre etmelerinin önemini de vurguladığımız bu buluşmalar bu yıl itibarı ile hak ettiği yere gelmek üzere. Özellikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin de destekleriyle Turkcell ve TEB gibi Türkiye’ nin önde gelen kurum ve kuruluşlarının sponsorlukları ile yola devam ediyoruz.

Teknoloji Buluşmaları ve EticaretSEM Eğitimlerine nasıl başladınız?

Yıllarca firmalara e-ticaret altyapıları kurduğumuzu söylemiştim. Fakat gördük ki sadece bu altyapıları kurmak değil iş yapış biçimlerinin farklılığını da anlatmak firmaları bu yolda yalnız bırakmamak gerekiyor. Özellikle e-ticaret ve dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren işin uzmanları olarak adlandırabileceğimiz kişiler ile bir araya gelerek eğitim seminerleri düzenlemeye başladık. Sonrasında ise gördüğümüz yoğun ilgi bizi daha büyük etkinlikler yapmaya zorladı. Bu kısımda ise destekçilerimiz ve sponsorlarımızın da işin içine girmesi ile birlikte e-ticaret odaklı konferanslar yapmaya başladık. 3. sezonuna giren konferanslar gün geçtikçe büyüdü. 45. Konferansı sizlerle birlikte Ankara’da icra ettik. Toplamda 45.000’ i aşkın dinleyiciye hitap ettiğimiz etkinliklere hız kesmeden devam ediyoruz.

E-ticaret Eğitimleri neden sadece İstanbul’da yapılıyor?

EticaretSEM’in eğitim merkezi İstanbul’da. Eğitimleri uzun zaman alıyor. 24 saat ile 72 saat arasında değişen programlar açıyoruz ve bu eğitimleri İstanbul’da organize etmek durumundayız. Eğitmenler ve katılımcıların büyük kısmı İstanbul’da. Diğer şehirlerden ise gelen isteklere göre kısa programlar oluşturabiliyoruz. Konferansların Anadolu illerine yayılma sebeplerinden birisi de bu aslında. Tek günlük konferanslar ile bu illere ulaşmaya çalışıyoruz.

Konferanslar bu yıl hangi illerde ve hangi içerikler ile devam edecek?

Teknoloji Buluşmaları bu yılda 10 ilimizi gezecek. Yol güzergahlarımızda sırasıyla, Antalya, Balıkesir, Kayseri, Gaziantep, Trabzon, Samsun, Trakya, Konya ve Bursa var. Konferansların ana fikrine gelince; En güçlüler değil, değişime en fazla ayak uyduranlar ayakta kalır!.. Diyoruz. “Teknolojiye ayak uyduramadığımız takdirde şirketimiz için zor günler bizi bekliyor, önlem almak, ileriyi görmek ve olanakları iyi kullanmak ticaretin olmazsa olmazı. Hele bir de teknolojik gelişmelerden bihaber iş yapmak bu günlerde en büyük hata. Şirketler kullandıkları teknolojileri değiştirdikçe iş hayatı ve aslında yaşamsal katmanlar, her boyutta değişir. Bunlar değiştikçe yeni teknolojik buluşlar yapılır, tekrar ve kesintisiz bir değişim, dönüşüm içinde devinim sürer. Bugüne kadar böyle geldik. Bundan sonrada bu şekilde gideceğiz… Hayatımız ve ticaretimiz teknolojik gelişmelerden uzakta şekillenemiyorsa bizde bu gelişmeleri en hızlı şekilde kendimize entegre edebilmeliyiz. Kendimiz olduğu kadar yarattığımız ekosistemi de geliştirmeliyiz. Bize düşen bunların tüm yurda hep bir ağızdan anlatmak. Tek tek ve il il dolaşıp KOBİ’leri hem yeni teknolojiler ile tanıştırıp hem de bakış açılarını değiştirmeliyiz.” Bu kapsamda hazırladığımız etkinliklerde çeşitli konu başlıklarımız var. “Girişimcilik • KOBİ’ler İçin Yeni İş Modelleri ve Fırsatları • Dijital Dönüşüm Süreçleri • İnternet Tabanlı İş Modelleri • E-Ticaret ve Dijital Pazarlama • Satış / CRM / ERP • Bulut Teknolojiler • Yatırım ve Yatırım Ağları • Teknolojinin Gelişim Süreçleri ve Entegrasyonları • Mobilite / Mobil Ticari Yaşam • Kamusal Zorunluluklar • Başarı Hikayeleri”

EticaretSEM kısa süre içerisinde nasıl bu kadar büyük firmaların desteğini aldı?

Evet bu bizim en büyük gurur kaynağımız. Başta Türkcell ve TEB olmak üzere sektörümüzün genelinden destek aldık. Sefamerve.com, Ticimax Eticaret Sistemleri, F.I.T Solutions, DoraBase, Ayen Software, Pegasus Havayolları, YOLO, Cimri. com, Emarsys, Kariyer.net, Milliyet. com.tr, Fotometrik360, Pepakura Digital, AjansTR, Endeavor, CYF Fuarcılık ve OevBuev.com şuan yola devam ettiğimiz destekçilerimden bazıları. Toplam 64 sponsorumuz ile 2,5 senede 45 büyük konferans yaptık. Gidilen her ilin başta Ticaret ve Sanayi Odaları başta olmak üzere birçok STK’sı bize çalışmalarımızda destek oluyor. Bu bizler için çok önemli. Tabi ki hepsine hem maddi hem de içerik olarak verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.

E-ticaretin Türkiye’deki durumu hakkında neler söylemek istersiniz?

E-ticaret dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelecek nesil ticaretin en önemli argümanlarından birisi olacak. Her yıl yüzde 30-40 civarlarında büyüyen cirolar görsekte benim kanaatimce henüz yolun başında sayılırız. Firmalar internete hızlı bir şekilde işlerine entegre etmek zorundalar. Özellikle KOBİ’lerimiz internetin gücünden uzak bir girişim düşünemezler. İş modeliniz ne olursa olsun sizi dünyaya bağlayacak olan bu güçten işinizi mahrum etmeyin derim. Firmalarımız bu çağrıyı dikkate aldıkları müddetçe başlangıç seviyesi olarak nitelendirdiğimiz sektörel seviyemizin çok hızlı büyüyeceği kanaatindeyim. Tüketicilerimizin de ilgisi aynı ölçüde artarak devam ediyor. Teknolojiye daha rahat ulaşabilmek ve ihtiyaçlarımızı teknolojik cihazlar üzerinden sipariş edebilmenin kolaylaştığı günümüzde her kesimden tüketicinin ilgisi yoğunlaşıyor. Önemli olan bu avantajlı alışveriş modellerini gün geçtikçe daha sık kullanmalarını sağlamak. Teknolojiye çok hızlı adapte olabilen bir ülke olarak işlerimizi daha dijital ortamlara da taşıyabileceğimizi ve dünya standartlarına hızlı bir şekilde ulaşabileceğimizi hatta geçebileceğimizi düşünüyorum. Biz de bu potansiyel mevcut. İşte bu yüzdendir ki Anadolu’yu karış karış gezip işin farkındalığını yaratmaya çalışıyoruz.

E-ticaret Meclisi kuruluşunda yer aldınız. Meclis faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Evet çok yeni bir meclisimiz var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde oluşturulan bir e-ticaret Meclisi. Sektör için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilk kez resmi makamlarca  e-ticaretin bir sektör olarak algılanmasını, devlet nezninde yapılması gereken birçok regülasyonun altyapı çalışmalarının yapılmasını ve en önemlisi sektör temsilcilerinin sorun ve çözüm önerilerinin tek elden devlet mercilerine iletilmesini sağlayacak olması çok güzel. Sektörün çok önemli bir kısmının meclis içerisinde olduğunu görmek ise ayrı mutluluk. Sektör adına iş yapan Türkiye ve Dünyadan birçok büyük firmanın yanısıra sektör dernekleri de meclis bünyesinde çalışmalarına başladılar. Biz ise Mecliste Başkan Yardımcılığı görevine seçilerek getirildik. Yoğun bir tempoda firmalar ile istişareler yaparak firmaların yaşadığı sıkıntıların ve çözüm önerilerinin yanı sıra tüketici tarafında da ses getirecek çalışmalarımızı kısa süre içerisinde sizler ile paylaşacağız.

Yazar hakkında

eticaretturkiye administrator