” Etrafımızdaki Nesnelerin Bizlere Cevap Vermesini İstediğimiz Bir Dijital Çağdayız”

ileeticaretturkiye

” Etrafımızdaki Nesnelerin Bizlere Cevap Vermesini İstediğimiz Bir Dijital Çağdayız”

 

 Arttırılmış gerçekliğin en önemli örneği olan Blippar uygulamasını Blippar Türkiye’nin CEO’su Zehra Öney ile konuştuk

 

Blippar’ın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

Blippar, tarama yapmaya veya fotoğraf çekmeye gerek kalmadan, anlık olarak sanal ortamda bulunan görselleri, materyalleri ve reklamları kullanıcıların akıllı telefonundan veya tabletinden anında görebilmesi, satın alabilmesi için kullanılan ücretsiz bir mobil uygulama. Medya ve reklamcılık dünyasında çığır açan Blippar, 2011 yılında iki girişimci Ambarish Mitra ve Omar Tayeb’in, İngiltere’de bir akşam 10 Pound’luk banknottan ilham alıp “Kraliçenin resmi hareket etse, ne kadar eğlenceli olurdu” diye başlayan hikayeleri sonucunda ortaya çıkmış ve bugün dünyada 60 milyondan fazla kullanıcının, 2500’den fazla markanın ve reklamverenin hayatını değiştirmiş bir teknoloji. Aldığı yatırımlarla Layar, Binocular ve WaveOptics’i bünyesine katarak altyapı konusunda çok daha ileri bir noktaya gelen Blippar, Eylül 2015’te CNBCE ve NASDAQ’ın ‘Dünyayı Değiştirecek Şirketler Listesi’nde 19. şirket olarak yerini aldı. Bugün dünyada 11 ülkede, 13 ofisiyle hizmet vermekte. Telefon kamerasından uygulamanızı açıp objeleri taratarak, zenginleştirilmiş içerik sunan Blippar bu sayede hayatımıza “Blipp’lemek” dediğimiz yeni bir kavram getirdi. 2015’in son çeyreğinde lanse ettiği ‘Görsel Arama’ özelliğiyle ve önümüzdeki günlerde gelecek yeni güncellemelerle günlük hayatımızda çok daha büyük bir yer alacak.

Türkiye’ye geliş süreci nasıl oldu? Uygulama hangi ülkeler tarafından kullanılıyor?

Blippar, 2011 senesinde İngiltere’de kuruldu. Blippar ile tanışmam 2012 yılında Türkiye’de sahibi olduğum dijital ajansta artırılmış gerçeklik üzerine çalıştığımız bir proje ile ilgili dünyada yaptığımız bir araştırma sırasında oldu.  Heinz markası ketçapları için İngiltere’de kampanya başlatmış, kullanıcılara muazzam bir arttırılmış gerçeklik deneyimi yaşatıyordu. Aynı zamanda  bu ilginç proje dünyanın birçok yerinde de tüketiciyle buluşmuştu. Blippar ile yazışarak uygulamanın Türkiye pazarına girebilmesi için girişimde bulundum. Fakat uzun bir süre bu girişimime karşılık alamadım. Henüz yeni kuruldukları için Türkiye pazarına hazır değillerdi. Bir süre sonra, Blippar kurucularının Türkiye’de yer aldığı bir konuşma esnasında onlarla yüz yüze tanışma fırsatı buldum. Aldığım olumlu dönüşün ardından, Türkiye’de Blippar’ın konumlanması, Blippar’ın Türk tüketicisiyle buluşması, arttırılmış gerçeklik deneyimini en doğru şekilde Türk tüketicisine verebilmek ve markaların da bundan en büyük faydayı sağlaması açısından onları Türkiye pazarında kendi ajansımla temsil etme hakkını aldım. Sonrasında geçen 1 – 1,5 yılda ise birçok büyük yerli ve global marka ile Blippar özelinde çalışmalar yaptım. Ajansım bu konuda servis vererek  Blippar’ı temsil etti. Blippar çok kısa zamanda,  genç, dinamik ve dijitale çok hızlı cevap veren Türk insanında olumlu bir etki yaratarak kabul gördü. Markalar ise fiziksel dünyalarını ve ürünlerini Blippar ile rahatlıkla dijital hale getirip tüketicileriyle daha yoğun ve daha sıcak bir etkileşime geçirme şansı yakaladılar. Bu noktadan sonra da artık Blippar’ın bir temsiliyetten öte olması gerektiğini düşündüm. Türkiye’de gerçekten kurulmuş bir ofisi olan, Türkiye’de yatırım yapan,  gerekli araştırma ve geliştirme çalışmalarını Türkiye’de yapma odaklı hareket edebilecek şekilde yapılanmaları gerektiğine inandım. Bu düşüncelerimi global markayla yaptığım toplantılarda paylaşarak Blippar’ın Türkiye’ye yatırım yapmasına ön ayak oldum. Sonunda, Blippar yönetim kurulu, ajansımızın temsiliyeti sırasında aldığı sonuçlara dayanarak Türkiye pazarının kendileri için uygun olduğuna karar verdiler. Bu hususlar şöyleydi; öncelikle Türkiye’de teknolojiye ve dijitale oldukça meraklı olup yeniyi deneme ve destekleme anlamında açık fikirli çok genç bir nüfus var. Ayrıca Türkiye ekonomisi, dünya ekonomilerine bakıldığında, gelişen pazarlarda bir öncü ülke rolünü oynuyor. Aynı zamanda Türkiye, her tarafa bağlantısı olan çok stratejik bir konumda. Tüm bunları Blippar’ın yönetim kuruluna anlattığımda Türkiye’ye yatırım yaparak Blippar Türkiye’yi kurma kararını aldık. Bütün bu çalışmalardan sonra Blippar Türkiye’nin CEO’su olarak atandım. Bunun yanı sıra aynı zamanda global tarafta da farklı görevler, roller ve sorumluluklar üstlendim

En çok hangi sektörler tarafından kullanılıyor?

Türkiye yeni teknolojilere çok açık bir ülke. Türkiye’de firmalar, artırılmış gerçeklik teknolojisinin, markaları için yaratacağı değerin farkındalar ve farkına varmaya devam ediyorlar. Türkiye’deki yerli marka müdürleri; yeni gelişmeleri, yeni teknolojileri çok yakından inceliyor. Bugün AppStore ve Google Play Store’da 980 milyondan fazla kullanılmayan uygulama var. İnsanların bir uygulamayı cep telefonlarında taşımaları ve saklamaları kolay bir iş değil. En fazla kullandığımız 8-10 uygulama dışında, telefonumuzda uygulama tutmuyoruz. Markalar da Blippar gibi saklanması kolay, telefon hafızasında çok fazla yer tutmayacak, tüketicilerin sadece kendi markalarını değil birçok markayı aynı zamanda interaktif olarak görebileceği bir uygulamayı kullanmasının ne kadar daha gerçekçi olduğunu  anlıyor, hissediyor ve bu konuda eskisi kadar tutucu davranmıyorlar. Kendi uygulamalarını interaktif yapmaktansa Twitter, Facebook, YouTube gibi tek bir uygulama üzerinden giderek, iletişimlerini çok daha geniş kitlelere yaymayı anlamlı görüyorlar. Başta FMCG, otomotiv, sanayi, ulaşım, şehirleşme, flim ve eğitimde Blippar, zenginleştirilmiş dijital içerikle markaları tüketicisiyle buluşturuyor. Örneğin FMCG sektöründe günde 4-5 bin etkileşim aldığımız markalar var. Otomotiv sektöründe ise bir günlük gazete ilanından 60-70 bin geri dönüş aldığımız, en az 1000 tanesinin markanın verdiği teklife ‘evet’ dediği çalışmalarımız var. Yine FMCG sektöründe, kadına yönelik kampanya ve broşürlerde, kitapçığını Blipp’lenebilir yapmış kurumların %10’luk bir etkileşim oranına ulaştığını görüyoruz ki, bu dijitalde veya medyada yaşanması çok mümkün olmayan bir iştir. Bugün dijital ortamda bir banner reklamı verdiğinizde, oradan aldığınız etkileşimin ne kadarının gerçek ve sonuç odaklı olduğunu görmeniz çok zordur. Markalar, bir görseli veya ürünü blipp’lenebilir yaptığında tüketicinin gerçekten o markayla ilgilendiği için elinde tuttuğunu ve Blippar uygulaması ile gerçek zamanlı teklif yaparak etkileşim yaratmanın değerini anlamış durumdalar. Şu anda bizimle proje bazlı çalışan birçok marka dışında, ismini rahatlıkla sayabileceğim PepsiCo, Vivident, Sütaş, Cosmopolitan dergisi, Calve gibi önemli markalar ürünlerini bütün bir yıl boyunca Blippar sistemine tanımlatarak interaktif hale getirenlerden bazıları… Bunlar arasında en yoğun yatırım yapan markalardan biri de PepsiCo oldu. Sponsoru olduğu ”Pek Yakında” filmi için yaratmış olduğu özel kutularını Blippar’la interaktif hale getirip, iki buçuk ay gibi kısa sürede 500 bin’ den fazla etkileşim alarak yoğun bir tüketici iletişimi yarattı. En son Knorr markası ile televizyon ekranlarından Knorr logosunu taratarak yaptığımız kampanyamızda yarım saat içerisinde 1000’den fazla etkileşim aldık. Bu da tüketicinin aslında bu tür kampanyalara ne kadar ilgili olduğunu bizlere gösteriyor.

Artırılmış gerçeklikte sınır nedir? Önümüzdeki yıllarda bizleri neler bekliyor?

2020 yılına kadar 150 milyar dolar olması öngörülen Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik pazarının 120 milyar dolarını Artırılmış gerçeklik oluşturacak. Bugün elimizde taşıdığımız akıllı cihazlarımız sayesinde artırılmış gerçeklik tecrübesini her yerde yaşayabiliyor ve günlük hayatımızın her anında zenginleştirilmiş içeriğe erişebiliyor olacağız. Benim www.zehraoney.com bloğumda arttırılmış gerçeklik pazar verileri çok güncel olarak yer alıyor. Burada arttırılmış gerçeklikten sonra Blippar’ın bu konu ile ilgili yaptığı en büyük geliştirme bu dünyada bir ilk olarak geçtiğimiz yılın 4. çeyreğinde lanse edildi. Bugüne kadar hepimizin alıştığı “kelime arama” yakın zamanda yerini “obje aramaya” bırakacak. Hayatımızın çoğu arama motorlarında geçiyor. Bilgiye erişimimiz ancak arama motorlarıyla oluyor. Burada da başlangıçtaki davranış kendi tabir edebildiğimiz kadarıyla o objeyi kelimelere dökebilmek oluyor halbuki günümüz dünyasında artık bu yeterli değil. Etrafımızdaki nesnelerin bizlere cevap vermesini istediğimiz bir dijital çağdayız. Bilgiye anında ve yerinde ulaşarak zengin içerik almak istediğimiz bir dönemdeyiz. Biz buna ‘nesnelerin üzerindeki internet’ diyoruz. Merak ettiğimiz bir şey ile ilgili bilgiye artık sadece akıllı telefonumuzu o nesnenin üzerine tutarak ulaşabiliyoruz.

Blippar’ın 2016 hedefleri neler?CEO’muz AmbarishMitra global stratejimizin görsel arama motorumuzun hayata geçişi ile şekillenerek, büyüyeceğinden bahsetmekte. Bizim açımızdan Türkiye’nin bu stratejinin önemli aktörlerinden biri olması ayrı bir gurur konusu. Ofisimizde çalışan çok değerli Türk araştırma ve geliştirme yazılım uzmanları, görsel yaratıcılar, satış, pazarlama uzmanları ve data analistler, Blippar’ın Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor. Markalar da Blippar Türkiye’den alacakları projeleri de iletişim planlarının önemli bir parçası olarak görüyorlar.

Bunun Türkiye’ye yansıyan ucu ise çok heyecanlı ve vizyoner olacak. Çünkü globalde yeni bir ürüne katılan her türlü değer Türkiye’de de hemen Türk markasıyla, pazarla ve tüketicisiyle buluşacak. Bu anlamda bizler de Türkiye Ofisi olarak heyecanlıyız ve bu gelişmeleri dört gözle bekliyoruz. Çünkü teknoloji için artık uzun yıllar beklememize gerek kalmadı, teknolojide her gün yeni bir değişim söz konusu. Markaların ve kurumların bu gelişmeleri 3’er ayda yaptıkları strateji toplantılarında değil, günlük olarak izlemelerini de şahsen öneriyorum.

Eklemek istedikleriniz…

Bugün dünya popülasyonunun %40’ı online ve 2 milyardan fazla akıllı cihaz kullanılıyor. İçinde bulunduğumuz dijital çağda içeriğe artık anında erişmek istiyoruz. Hayatımızın çoğu arama motorlarında geçiyor. Bilgiye erişimimiz ancak arama motorlarıyla oluyor. Burada da başlangıçtaki davranış kendi tabir edebildiğimiz kadarıyla objeleri kelimelere dökmek oluyor. Halbuki bu artık yeterli olmuyor. Çünkü şu anda ana ilham kaynağımız etrafımızda gördüğümüz dünyamız ve bu dünyanın da bizlere cevap verebilir halde olduğu bir çağdayız. İşte bu noktada Blippar teknolojisiyle, merakla hareket, kullanıcıya etrafındakiler hakkında anlık bilgi veriyor. Alanında lider ve öncü bir teknoloji ile akıllı telefonunuzu tuttuğunuz her şey için anlık içerik alabiliyor olacaksınız.

 

 

 

 

Yazar hakkında

eticaretturkiye administrator

Bir cevap yazın