Paylaş butonuna basmadan önce veya bir post göndermeden önce, neler yapıyorsunuz?
Çoğu zaman, ne derece etkileşim yaratabileceğini düşünmeden veya bunun hakkında bir girişimde bulunmadan direkt olarak sosyal medya paylaşımı yapıyoruz.
En çok değeri ve maksimum etkileşimi yakalamak için bir kaç faydalı yol var. Bunların en önemli 12’sini sizlerle paylaşmak istiyorum…
1.Mesaj eğlence amaçlı veya eğitimsel mi?
Paylaşmak üzere olduğunuz mesaj, okuyanlara bilgi veriyorsa veya eğlendiriyorsa, kısa sürede paylaşımınız birçok insana ulaşacaktır. Tabi bununla kalmıyor.
2.Hitap doğru mu?
Paylaşılan her sosyal medya mesajının hitabı ve seslenmesi doğru olmalı. Doğrudan kastım;
Hitabınızın farklılık yaratacağı bir diğer unsur ise mesajınızda yazdığınız kelimelerin doğruluğu.
3.Çok mu uzun?
Yapılan araştırmalara göre paylaşılan postların uzunluğu her sosyal medya mecrası için farklı. Örneğin;
Twitter’ın 100’den az olan tweetleri %17 oranında daha fazla bir etkileşim yaratıyor.
Facebook’da paylaşılan 40 karakterli postların %86 daha fazla etkileşimi var.
Google+’da yaptığınız paylaşımın başlığı eğer tek bir satıra sığmıyorsa, insanların okuması için paylaşımınızın göz yaşartması lazım..
Uzunluk, tekrar paylaşılmasını istediğiniz veya maksimum okuyucu kitlesine ulaştırmak istediğiniz mesajınızda büyük bir önem arz etmekte.
4.Paylaşılan link doğru mu?
Bunu birkaç bölümde incelememiz gerekiyor…
Paylaşmak üzere olduğunuz link doğru yere yönlendiriyor mu?
İnsanları yönlendirdiğiniz yer paylaşmak üzere olduğunuz mesaj ile ilgilimi ?
Paylaşımı yapmadan önce paylaşmak üzere olduğunuz linke gidip kontrol edin.
Çoğu durumda, mesajınız sizi takip eden kişiler ve arkadaşlarınız içindir.
Bazı durumlarda, daha küçük bir kitleye ve hatta tek bir kişi için bile olabilir.
Facebook size bu farklı durumlar için bir özellik sunuyor. İsterseniz sadece arkadaşlarınıza, belli bir listeye veya bulunduğunuz şehre, okula özel paylaşımlar yapabiliyorsunuz, veya tek bir kişiye özel mesaj atabiliyorsunuz.
Twitter’da ise belirli bir kişiye( @ ile) veya bir hashtag sayesinde (# ile) bir gruba tweet atabiliyorsunuz.Yine Twitter’da followerlarınıza davet atıp özel mesaj atabiliyorsunuz.
Davet ettiğiniz kişiler de kendi followerlarını davet edebilirler.
Postunuzu okuyacak olan kitleye odaklanmanız, yazdığınız mesajı maksimum anlama taşacaktır ve bulunması da kolaylaşacaktır.
Mesajınızı paylaşırken anlamlı, konuyla alakalı hashtag’ler eklemeniz, konuyla ilgilenen herkese size, takip etmese bile ulaşabileceğiniz anlamına gelir. Kullanıcılar, sosyal networkler üzerinden sizin koyduğunuz hashtag’leri aratarak sizin postunuza ulaşabilir.
7.Bugün kaçıncı paylaşımım?
Sosyal Medya’da yayınladığınız paylaşımların günlük sayısı, bu paylaşımların etkileşimini büyük oranda etkiler. İdeal paylaşım sayıları şu şekildedir:
Tabi ki sizi takip eden kişilerin ne sıklıkla sizden veya markanızdan bir paylaşım beklediğini en iyi siz bilirsiniz. Bu sayılar sosyal medya paylaşımlarının ve etkileşim sayılarının istatistiğidir. Dilediğiniz sayıda paylaşım yapabilirsiniz.
8.Yazdığım mesajı kontrol ettim mi?
Hepimiz ‘typo’ olarak adlandırılan yazım yanlışları yapıyoruz. Hızlı yazım yaparken özellikle sıkça karşımıza çıkıyor.
Yazdığımızı paylaşmadan önce bir göz atmakta yarar var.
9.Paylaşımımı birisi görse sıkıntı yaratır mı?
Eğer paylaşımlarınızı kişisel profilinizden veya kendi markanıza ait profilden yapıyorsanız, bu duruma ekstra özen göstermeniz gerekir. Sadece arkadaşlarınız, aileniz değil, gelecekteki muhtemel patronunuz, iş arkadaşlarınız, takım arkadaşlarınız, hemen hemen herkes paylaşımlarınızı görebilir. Yazdığınız yazı kolayca kopyalanıp paylaşılabilir ve internete düşen neredeyse hiç bir bilgi bir daha silinmez.
Günlük hayatınızda içinde bulunduğunuz veya yaşadığınız duyguları, paylaşmak üzere olduğunuz mesajın dışında bırakmanız daha faydalı olabilir.
Mesajınızı paylaşmadan önce şu soruları kendinize sorabilirsiniz:
Resimler sosyal medya içeriklerinin en önemli faktörüdür. Paylaşmak istediğiniz içerikte görsel kullanabiliyorsanız, mesajınızın başarılı olması için en iyi adımı atıyorsunuz demektir.
Bazen, bir post yazarken kendimizden geçip çok fazla yazı yazarız. Okurlar bu durumda yazınızı daha okumaya başlamadan sıkılıp okumazlar. Bunun için yapılabilecek en güzel şey, kendinize şu soruyu sormak: İçerikte herhangi bir şeyi silsem, vermek istediğim mesaj daha da güçlenir mi?
Eğer zamanınızı harcayıp yazdığınız mesajı bir gözden geçirirseniz ve hataları düzetirseniz, bir sosyal medya paylaşımı için müthiş olur. Sadeliği hedef alın. Eğer pekiştirici sözlerin bir kaçını silerseniz, yazdığınız mesajın anlamı daha da ortaya çıkar.
Sonuç
Yazdığınız her postu yukarıda yazdıklarımla değerlendirirseniz, yazdıklarınızın kalitesi maksimum kaliteye çıkacaktır. Belli bir süre sonra bu yazdıklarımı kendi kendinize yapmaya başlayacaksınız, hiç okumaya ihtiyacınız olmadan..
Bitirmeden, yazmak üzere olduğunuz mesajları paylaşmadan önce şu soruları kendinize sorun lütfen:
Kaynak: https://blog.bufferapp.com/social-media-checklist
Yazar hakkında